Bij de expositie Adriaan Koerbagh (1633-1669) Eerherstel voor een dwarse denker worden twee lezingen aangeboden.

Op 13 oktober spreekt de bekende historicus Jonathan Israel (in het Engels!) via een live online verbinding.

Op 3 november komen Hannah Laurens en Bart Leeuwenburgh, die beiden een boek over Koerbagh schreven, een toelichting geven op hun werk.


De lezingen in het Huis van de Stad in Culemborgzijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Vanwege de maatregelen is aanmelden verplicht.

 

Locatie en tijdstip


De lezingen vinden plats in het Huis van de Stad in Culemborg. In verband met de RIVM-voorschriften is het aantal plaatsen beperkt en is aanmelden noodzakelijk. Inloop vanaf 19.30, aanvang lezingen 20.00.

Je kunt je aanmelden door een bericht te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef daarbij je naam en de lezing aan waarvoor je je aanmeldt.

13 oktober 2020 Koerbagh lezing door Jonathan Israel


De bekende historicus Jonathan Israel geeft een lezing over Koerbagh en de zogenaamde 'Radicale Verlichting'. De lezing wordt gehouden in het Engels, via een live online verbinding.

Jonathan Israel schreef toonaangevende boeken over de Tachtigjarige Oorlog, de Republiek en over de Radicale Verlichting. De in verhouding tolerante Republiek was het toneel van soms heftige disputen over geloofsleer, politiek en wetenschap. Een kleine groep denkers probeerde los te komen van de oude filosofie en theologie. Die stroming wordt wel de 'Radicale Verlichting' genoemd.

3 november 2020 Koerbagh lezing door Bart Leeuwenburgh en Hannah Laurens

Beide auteurs geven een toelichting op hun boeken over Koerbagh. Bart Leeuwenburgh geeft antwoord op de vraag 'Wie was Adriaan Koerbagh?' en Hannah Laurens op de vraag 'Wat was de filosofie van Koerbagh?'. Door middel van deze 'dubbel-act' krijgt u een compleet overzicht van Koerbaghs roerige leven en zijn rebelse denken.