De Koerbagh tentoonstelling is langer open, elke vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur tot en met 19 december

Op zaterdag 5 september 2020 is de expositie Adriaan Koerbagh (1633-1669) Eerherstel voor een dwarse denker geopend door burgemeester Gerdo van Grootheest tijdens een geslaagd evenement in het Huis van de Stad. Vanwege de coronamaatregelen kon een beperkt aantal toehoorders daarbij aanwezig zijn. Je kunt de hele happening, inclusief de bijdragen van o. a Nelleke Noordervliet, hier terugzien.

De tentoonstelling is te zien in de kapel van het Elisabeth Weeshuis Museum en los van het museum te bezoeken op vrijdag en zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur.

Bij de expositie horen lezingen en leesclubs. Bij de tentoonstelling zijn de Voetnoot over dit onderwerp (geschreven voor conservator Hannah Laurens) alsmede Vrij Man van van Nelleke Noordervliet te koop.

 

Over Koerbagh en de expositie

In samenwerking met vereniging Het Spinozahuis wordt de eerder in Rijnsburg vertoonde succesvolle expositie Adriaan Koerbagh (1633-1669) Eerherstel voor een dwarse denker drie maanden lang vertoond in de Kapel van het Weeshuis in Culemborg. Net als in Rijnsburg worden parallel aan de expositie publiekslezingen georganiseerd.

De expositie is te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Houd de website van het museum in de gaten in verband met mogelijke coronamaatregelen.

 Adriaen Koerbagh

 

 

 

 

 

 

 


Ter gelegenheid van deze expositie is er een Voetnoot geschreven over het leven en werk van deze rebelse denker. De Voetnoot is los te verkrijgen in de museumwinkel en bij boekhandel Tomey in Culemborg. Je kunt meer lezen over Koerbagh in het dossier op deze website.

 

Koerbagh stelde, net als Spinoza, dat je God alleen kon leren kennen via de weg van de Rede. Hemel en hel, duivels en engelen, en bovennatuurlijke wonderen waren volgens hem mensenbedenksels. Niet blind geloof, maar kennis door middel van rationeel inzicht leidde volgens Koerbagh tot geluk. Een op de Rede gebaseerde godsdienst zou de basis moeten vormen voor een nieuw, rationeel staatsbestel.
De in verhouding tolerante Republiek was het toneel van soms heftige disputen over geloofsleer, politiek en wetenschap. Een kleine groep denkers probeerde los te komen van de oude filosofie en theologie. Die stroming wordt wel de 'Radicale Verlichting' genoemd. Koerbagh was daarbij niet de enige onruststoker, maar wel de meest vooruitstrevende: door in klare taal in het Nederlands te schrijven haalde hij filosofie weg bij de elite en maakte hij die toegankelijk voor de gewone man. Hij heeft dat, in 2019 precies 350 jaar geleden, met de dood moeten bekopen.