tekstOp de foto links ziet u een Russische T34 tank. Zo'n tank staat ook in het oorlogsmuseum van Arie Kooijman, een markant figuur in Vianen en hij heeft er een mooi verhaal bij. Zijn oorlogsmuseum, in een oude fabriekshal, is een ongekend grote privéverzameling van klein en groot materieel uit onder andere de Tweede Wereldoorlog. Die fabriekshal was vroeger een onderdeel van Kooijman-Autogroep, zijn familiebedrijf.

In de bovenzaal staat in vitrines het kleine wapentuig, pistolen, geweren, mitrailleurs en stenguns.

Ook vindt u daar een compleet veldhospitaal en worden er uniformen getoond. Hier is ook een ontvangstruimte met tafels en stoelen en ruimte voor koffie. In de benedenzaal staat een enorme verzameling groot wapentuig, zoals tanks, transportvoertuigen, jeeps, afweergeschut (Flak: Flugabwehrkanone) en zoeklichten. Die zoeklichten werden door de Duitsers gebruikt om geallieerde bommenwerpers uit de lucht te schieten. Bij al deze wapens kan de heer Kooijman smakelijke verhalen vertellen.

Zijn verzameling laat hij ook op regelmatige basis aan leerlingen van lagere scholen zien. Het is een uitstekende gelegenheid om te vertellen over de Tweede Wereldoorlog en kinderen vinden dat meestal wel interessant.

We gaan met eigen vervoer. Volgens de heer Kooijman kun je op zaterdag makkelijk in de omgeving parkeren. Het adres van het museum is Stuartweg 6, 4131 NJ Vianen.

De excursie begint om 13:00 uur en eindigt om 17:00 uur; ja, dat is 4 uur! Verzamelen voor de fabriekshal.

De kosten zijn € 7 per persoon. Het maximum aantal deelnemers is 30, wie het eerst komt het eerst maalt. U kunt zich aanmelden door dit bedrag vóór 8 oktober 2018 over te maken op bankrekening NL90 INGB 0005023582 ten name van Genootschap AWK Voet van Oudheusden, onder vermelding van "Oorlogsmuseum Vianen".

Kort fotoverslag / Herhaling.

Dit oorlogsmuseum is veel groter en omvangrijker dan u denkt, met een geweldige collectie, meer dan u voor mogelijk houdt. Ontzettend veel materiaal, professioneel opgezet. De deelnemers aan deze excursie keken hun ogen uit en hebben een boeiende middag gehad. Als Arie Kooijman rondleidt spat het enthousiasme er vanaf.
Wij zijn dan ook graag bereid deze excursie nogmaals te organiseren onder voorwaarde dat zich voldoende deelnemers aanmelden.
Wilt u zich aanmelden stuur dan een e-mail aan onze secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Onderwerp: Oorlogsmuseum. Uw naam en het aantal personen. Zodra wij de 30 deelnemers hebben bereikt nemen wij contact met u op.

vianen oorlogsmuseum brandweerauto

vianen oorlogsmuseum mobiele werkplaats 1943

vianen oorlogsmuseum Luchtafweerschijnwerper met aggregaat

vianen oorlogsmuseum T34 tank

vianen oorlogsmuseum voertuigen

vianen oorlogsmuseum Weinig beweegruimte maar geweldig veel te zien.