thumbnail kleefse enclavesHier vindt u de stukken voor de Algemene Ledenvergadering 2016 van ons genootschap. De vergadering begint, zoals gebruikelijk, om 19:30. Zaal open om 19:00 uur.

De Algemene Ledenvergadering wordt gevolgd door een lezing over de Kleefse Enclaves door historicus Emile Smit. Het is het onderwerp waarop hij in 1975 is gepromoveerd in Nijmegen: de Kleefse enclaves en hun overgang naar Gelderland, 1795 - 1817.

Het is in onze tijd bijna niet meer te geloven, maar het grondgebied van het hertogdom Kleef strekte zich in de tijd tussen 1400 en 1800 uit tot vlakbij Arnhem. Een groot deel van de Liemers en een wat kleiner deel van de Over-Betuwe waren Kleefs. Daardoor hoorden ze dan ook in de zeventiende eeuw tot het Keurvorstendom Brandenburg en in de achttiende eeuw tot het Koninkrijk Pruisen. In deze lezing zal Emile Smit er op in gaan hoe de Gelderse en Kleefse concurrentie in de dertiende en veertiende eeuw leidde tot deze merkwaardige grenssituatie. Vervolgens komen de vele nadelen op politiek, militair en waterstaatkundig terrein aan de orde.

De avond begint om 19:30 met de Algemene Ledenvergadering, die is uitsluitend toegankelijk voor leden van Voet. De agenda en andere gegevens vindt u binnenkort in uw brievenbus. Om 20:30 begint de lezing.

Grotere kaart Kleefse enclaves