Het speelhuijs, nu een tuinhuisjeKun je een verhaal maken over een stukje grond en de bebouwing daarop? En het ook nog een beetje boeiend houden? Ja, dat kan, als je Johan van Unen in het archief laat zoeken en het door Kees van de Vate laat vertellen. Het verhaal begint vóór 1760 met een klein huisje tussen de tuinen, het Speelhuijs buijten Hoffpoort aan de Dreef. Van Unen heeft zich diep ingegraven in de archieven om alles over dit speelhuijs en het gebied aan de Waldeck Pyrmontdreef uit te vlooien, ringbanden vol met informatie. Van de Vate weet wat wel en niet thuishoort in een goed verhaal en het Speelhuijs staat in zijn achtertuin.

We komen langs de Laserye, langs erfpachters en asylzoekers, de nieuwe poepdoos en freulen Du Bois van Chaillou, langs de grafsteen van Hessel van der Meer en Catharina Adriana van Setten op het Janskerkhof. Zakenman / lithograaf J.F. Tresling. Bominslagen in de Volencampen en Geerte Verwoert, spelend in het eldorado van oom Toon en tante Toosje.

Het gebied waar wij over praten staat hieronder in twee kaarten: een oude van Jacob Perrenot en de allernieuwste van Google Earth.

uitsnede kaart perrenot ca. 1760

wp dreef in google earth