Deze maand staat Culemborg in het teken van Oude Schoolplaten. Uw Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden houdt donderdag 13 maart, aanvang 20.00 uur, een lezing over dit onderwerp.

Op 15 maart opent het Museum Elisabeth Weeshuis een tentoonstelling over hetzelfde onderwerp. De lezing van Voet wordt verzorgd door de heer Kamstra. Locatie, zoals altijd, de Evangelisch Lutherse Kerk, Achterstraat 2.
De Lezing
De lezing begint met het leesplankje. Een dia uit 1920 van een schoolklas en van een schoolrapport van Dhr. Den Uijl uit die tijd laten duidelijk het verschil zien met de huidige tijd. Daarna ziet u een serie dia's over de roemruchte geschiedenis van ons volk tot 1815. Natuurlijk ontbreken niet de mooie dia's van de schoolplaten van Jetses over het landleven en Koekkoek over de natuur. Herinnert u zich nog de oude schoolboekjes van "Bij moeder thuis en de wereld in"? Ook daarvan zijn er dia’s. Kamstra zal behalve een toelichting bij de dia's ook oude liedjes zingen. Kamstra is al jaren bezig kaarten te verzamelen en inmiddels een autoriteit op dit gebied. Hij zal uitleggen waar die kaarten vandaan komen, hoe ze gemaakt werden, en hoe het gebruik ervan zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Dit alles vergezeld door voorbeelden die iedereen aanspreken: de ouderen omdat de lagere-schooljaren herleven, de jongeren omdat die beter zullen begrijpen hoe die ouderen hun opmerkelijke topografische kennis hebben verworven.
De tentoonstelling
In het Museum Elisabeth Weeshuis wordt op 15 maart de tentoonstelling “Meesterlijke Schoolplaten” geopend. De tentoonstelling loopt tot 15 september en zal platen laten zien van 1857 tot en met 1977. Uiteraard zullen hier veel meer platen te zien zijn dan op de lezing van Voet, en bovendien ziet u ze hier in het oorspronkelijke formaat. Het museum heeft bijvoorbeeld deze prachtige plaat die toont hoe generaal Pichegru (wat nu wat nu zei Pietjecru) met zijn leger de Lek oversteekt in de buurt van Culemborg. Maar u ziet ook woeste Vikingen met rode baarden die Dorestad (Wijk bij Duurstede) brandschatten, prachtige VOC-schepen op weg naar de Oost. En minder spectaculaire platen, zoals landkaarten waar wel de plaatsen op stonden aangegeven maar niet de namen. Zo kunt u aan uw kinderen en kleinkinderen uitleggen hoe het komt dat wij zelfs zonder een Tomtom weten dat Sappemeer tussen Hoogezand en Zuidbroek ligt.
Meer informatie: Museum Elisabeth Weeshuis

 

Schoolplaten. Klik op een plaat en er verschijnt een grotere afbeelding.