Vreeswijk kent een lange en bewogen geschiedenis die sterk verbonden is met het water en de scheepvaart. Het plaatsje groeide, mede door de handelsactiviteiten, uit tot een belangrijk knooppunt in de scheepvaart tussen Amsterdam en het Duitse achterland.

Fotoverslag

Als in 1938 het Amsterdam-Rijn kanaal wordt geopend, verdwijnt de bedrijvigheid en ook de winkelende schippers uit het dorpsbeeld.

Fort Vreeswijk werd aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Oudheidskamer Vreeswijk in gevestigd op Fort Vreeswijk en richt zich op de geschiedenis van het voormalig schippersdorp Vreeswijk en haar bewoners. We bezoeken ook Museumwerf Vreeswijk, een van de werven die behouden gebleven is en heden ten dage nog in bedrijf.

Het programma ziet er als volgt uit:

13.00  - 14.00           Ontvangst bij de Oudheidskamer in Vreeswijk.

                                    Groep 1: Rondleiding Vreeswijk

                                    Groep 2: Rondleiding Oudheidskamer

14.00 – 15.00           Koffie of thee met gebak in de Uitspanning Bourgondisch Vreeswijk. Deze uitspanning gaat speciaal voor ons open, dus maak daarvan gebruik.

15.00 – 16.00             Wisseling van de groepen:

                                    Groep 1: Rondleiding Oudheidskamer

                                    Groep 2: Rondleiding Vreeswijk>

16.00 – 17.00              Rondleiding en bezichtiging Museumwerf Vreeswijk. Ook met de museumwerf hebben wij het op een akkoordje gegooid, zij gaan speciaal voor ons open.

Totale kosten zijn €10,00, inclusief koffie of thee met gebak, maar exclusief de heerlijke ijsjes die u bij Luigi kunt kopen.

Aanmelding door overmaken van deze €10,00 op Postbankrekening 5023582 tnv. Penningmeester Voet voor 13 september 2008.

De deelname is beperkt tot 50 personen.

Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Indien u geen eigen vervoer heeft, kunt u dit opgeven bij een bestuurslid. Zij zullen proberen transport te regelen. Heeft u plaatsen over in uw auto dan horen zij dat uiteraard graag.

Adres Oudheidskamer Vreeswijk:

Fort Vreeswijk 1 B

3433 ZZ Nieuwegein

Tel: 030 – 6081444

www.oudheidskamervreeswijk.nl