Het bewijs is geleverd: als Voet iets organiseert is het mooi weer. Op 12 juni was het somber en regenachtig, op 14 juni was het regenachtig en somber, maar op 13 juni, de dag van de Historische Fietstocht, was het zonnig, strakblauwe lucht en vrijwel windstil. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, heel gewoon voor ons.

Dat mooie weer zorgde voor een stevige aanloop naar de picknickplaats bij de pont, waar Mieke de Weerd de deelnemers inschreef en de routebeschrijving uitdeelde.

De Werkgroep Fietstochten, dat zijn Toon Vermeulen, Peter van Dam en Ad van Haarlem, pakte direct goed uit. Aan de overkant (voor de niet-ingewijden, dat is niet aan deze kant van de Lek) werden wij direct langs het Amsterdam-Rijnkanaal gestuurd over een pad dat overwoekerd werd door gras, brandnetels en ander ongerief, en ook nog eens verstopt was achter een duister hek. Met moeite hebben wij het gevonden en daarna was het 5 lange rechte kilometers afzien. U kunt de omvang van ons lijden begrijpen na een blik op deze foto.

Aan het einde van deze beproeving moesten wij nog een lange hoge trap beklimmen, in volle bepakking, dus de bekertjes sap bij de sluis werden eenvoudig uit de handen van Toon weggerukt. Er waren zelfs luxueuze banken en tafels

Daarna was het eigenlijk een fluitje van een cent. De terrassen in Wijk bij Duurstede zijn altijd perfect en toen iedereen weer een beetje was hersteld gingen we met de pont weer naar de goede kant van de Lek.

Daar wachtte ons het volgende geluksmoment. In 't Klooster, zo heet het huis van Ina van Ton, werden wij getracteerd op thee met koekjes. Laura van Haarlem en Ina hadden alle beschikbare stoelen in de tuin gesleept, bank erbij, en in de schaduw zaten wij ons te verbazen over een enorme tuin midden in Zoelmond. Met algemene stemmen zijn Ina en Laura benoemd tot een onscheidbaar onderdeel van de Werkgroep Fietstochten, zonder hen is een tocht het fietsen niet waard.

Foto's van Jan Hogendoorn. Hij beweert dat sommigen niet hebben genoten van de thee bij Ina en Laura. Klopt, maar het zwembad was een waardig alternatief. Zie de beelden, om met het NOS journaal te spreken.

Alle foto's die ik heb ontvangen, voorzien van naam en ongeveer in de juiste volgorde. Dank aan de fotografen.