Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Flora Batava door Norbert Peeters

Waar geschiedenis en natuur elkaar ontmoeten.
Met in het vooruitzicht het verschijnen van de Voetnoot over de Flora Culenburgensis organiseert Voet op dinsdag 23 mei een lezing over de Flora Batava waar de Flora Culenburgensis ook deel van uitmaakt.

Het toeval wil dat de vernieuwde Flora Batava en de Culemborgse Voetnoot Over de Flora Culenburgensis in dezelfde periode verschijnen. Voor Voet een reden om ter opluistering van de Voetnoot deze lezing te organiseren.
De Flora Batava is uiteindelijk het verzamelwerk dat prachtig de grote veranderingen in het Nederlandse landschap, de wetenschap en de waardering van de nationale natuur illustreert. Een hele boekenplank vol: 28 delen met 2240 naar het leven geschilderde platen en zo’n 5000 pagina’s tekst. Toen uitgever Jan Christiaan Sepp en landbouwcommissaris Jan Kops in 1800 van start gingen met dit geïllustreerd overzichtswerk van alle Nederlandse planten, konden zij niet vermoeden dat het laatste deel pas in 1934 zou verschijnen. 134 jaar werkt een uitgebreide kring van amateurbotanici, hoogleraren en kunstenaars aan deze tot dan toe meest complete inventaris van de wilde flora van het land. Een overzicht dat bovendien een belangrijke bron is om de grote veranderingen in het Nederlandse landschap, de wetenschap en de waardering van de nationale natuur te begrijpen.

In deze lezing neemt Norbert Peeters u mee langs deze 134 jaar Flora Batava en benadrukt hij het belang en de betekenis van een flora.
Het verhaal over de Flora Culenburgensis, een botanisch album in twee delen over de wilde planten in Culemborg opgetekend (1863- 1865) door de stadsdoctor Willem Johan Alpherts wordt verteld in Voetnoot 2023-76.
Wim Rubers en Kees van de Vate, beiden lid van de NVWC en fervente natuurliefhebbers en -kenners, hebben het op zich genomen om deze geschiedenis in een interessant en leesbaar verhaal weer te geven, geïllustreerd met een aantal fraaie platen.

Norbert Peeters is botanisch filosoof, schrijver en spreker. Samen met conservator en historicus Esther van Gelder was hij verantwoordelijk voor de hoofdredactie van de heruitgave van de Flora Batava. Daarnaast verschenen van zijn hand onder meer: Botanische revolutie: de plantenleer van Charles Darwin (2016), Rumphius’ Kruidboek: Verhalen uit de Ambonese flora (2021) en Wildernis-vernis: Een filosoof in het Vondelpark (2022).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktische informatie
Datum: dinsdag 23 mei 2023
Plaats: Theater De Fransche School
Zaal open: 19.00 uur
Aanvang lezing: 19.30 uur

De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor iedereen.

Aanmelden is niet nodig, maar let op! VOL = VOL.
Het kopje koffie of thee voorafgaand aan de lezing wordt u aangeboden door het Genootschap.

Let op! In Theater De Fransche school kan niet meer met contant geld betaald worden.

Foto boven: Hortus Botanicus Leiden van de website groenvandaag.nl