Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Excursie naar kasteel Amerongen

Op zaterdag 22 oktober organiseert Voet een excursie naar Kasteel Amerongen. Duik onder in de leefwereld van de 17e eeuw en laat je meevoeren in rampspoed, veerkracht en overwinning van onze voorouders. Deze excursie sluit aan op de lezing van Voet over het Rampjaar 1672 door Luc Panhuysen op donderdag 20 oktober a.s. in De Fransche School.

In het kasteel is een tentoonstelling te zien over de belevenissen van de bewoners in 1672. In dat jaar werd het kasteel geplunderd en verwoest door de Franse toepen van Lodewijk XIV. De tentoonstelling is getiteld ‘Goet en Bloet. De toenmalige eigenaren, de familie van de Reede-Turnor, zetten hun ‘goed en bloed’ op het spel de Republiek te redden van de ondergang. De prachtige stukken en brieven in de tentoonstelling vertellen het indringende verhaal van de strijd om de Republiek en de verwoesting van het kasteel, maar ook van de veerkracht om hun bezit uit de as te laten herrijzen. In de tentoonstelling kun je met behulp van video’s en moderne technieken de verwikkelingen van de bewoners meemaken.

In de weekenden is er sprake van de ‘zaalgidsenopstelling’, dat wil zeggen dat wij met ons gezelschap een looproute volgen door het kasteel. Op verschillende plaatsen wordt dan een verhaal verteld. De rondwandeling inclusief de verhalen duurt ongeveer 75 minuten. Hij is geschikt voor mensen die goed ter been zijn, want het kasteel kent een flink aantal trappen. Na de rondwandeling kunnen we de tuin bezoeken en/of nog even een drankje en hapje nuttigen bij Restaurant Bentinck op het terrein van het kasteel.

Praktische zaken

Plaats: Kasteel Amerongen, Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen
Aanvang excursie: 14.00 uur, bij de ingang van het Kasteel, we verzamelen om uiterlijk 13.45 uur.
Vervoer: op eigen gelegenheid, met auto of fiets (20 km vanaf Culemborg).

Voet heeft voor onze groep een 20-tal kaarten gereserveerd. Met de Museumkaart is de toegang gratis; deze wordt ter plekke gescand. Zonder kaart bedragen de kosten voor de entree €15,00 p.p. en u koopt zelf een kaartje in de kasteelwinkel; men accepteert géén contact geld.

In verband met de voorbereidingen graag een mail, met daarin ook uw mobiele telefoonnummer vermeld,  sturen naar: aanmelden@voetvanoudheusden.nl o.v.v. Excursie Kasteel Amerongen 2022.

Op verzoek van het museum vragen we u het aantal personen aan te geven en of deze personen al dan niet in het bezit zijn van een Museumkaart. Ook graag aangeven of u zelf rijdt en mensen kunt meenemen of dat u graag met iemand wilt meerijden, dan zoeken we een match.

Podcast Utrechts Archief

Wilt u al vast wat meer weten? Luister dan naar de Podcast over het Rampjaar over Margaretha Turnor, kasteelvrouwe van kasteel Amerongen. Luc Panhuysen gebruikte Margaretha als leidraad voor zijn boek “Rampjaar 1672 – Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte“.