Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lezing Luc Panhuysen over het ‘Rampjaar’ 1672

Op donderdag 20 oktober neemt Luc Panhuysen ons mee naar de grootste crisis uit de Gouden Eeuw, toen de Republiek tegelijk door het machtige Frankrijk, Engeland en de bisdommen van Keulen en Münster werd aangevallen. De overmacht was enorm, de kans dat het kleine land zou overleven was miniem. Toch slaagde de Republiek daarin. Luc Panhuysen vertelt hoe dat mogelijk was, wat daarvoor nodig was, en wat er door het Rampjaar is veranderd.

Luc Panhuysen (1962) studeerde geschiedenis in Groningen en schrijft over Nederlandse geschiedenis. Hij was onder andere werkzaam als journalist bij Het Parool en De Groene Amsterdammer.

Datum: 20 oktober 2022
Plaats: De Fransche School
Zaal open: 19.00 uur
Aanvang lezing: 19.30 uur

De lezing is toegankelijk voor iedereen. Aanmelden is niet nodig, maar let op! VOL = VOL.
Het kopje koffie of thee vooraf aan de lezing is gratis.

De afbeelding hierboven geeft een indruk van de wreedheden waarmee de strijd gepaard ging. De voorstelling toont het vermoorden, verminken en verkrachten van de bewoners. Links vluchten de bewoners uit het brandende dorp. Rechts gevechten voor een woning. Gemaakt in 1673 door Romeyn de Hooghe (1645-1708). (Rijksmuseum, Amsterdam)