Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lezing ‘Levenstekens, gekaapte brieven uit het Rampjaar 1672’ door Judith Brouwer

Op dinsdag 20 september aanstaande geeft Judith Brouwer de lezing: ‘Levenstekens, gekaapte brieven uit het Rampjaar 1672’.

In The National Archives te Kew (Londen) worden duizenden zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse brieven bewaard. Ze zijn afkomstig van schepen die buitgemaakt werden door de Engelsen.

Judith Brouwer heeft onderzoek gedaan naar de brieven die aan boord waren van WIC- en VOC-schepen. Een voorbeeld is het schip Wapen van Hoorn, dat in december 1672 uitvoer vanaf Texel en onderweg naar Oost-Indië gekaapt werd. De brieven zijn gericht aan vrienden, familie, geliefden en handelspartners op zee en overzee. Het bijzondere is dat een groot deel van de afzenders bestaat uit personen, vooral vrouwen, uit de lagere sociale klassen. We weten wel het nodige over deze groep, maar nauwelijks uit de eerste hand. Deze brieven stellen ons dus in staat ons beeld scherper te stellen. Judith Brouwer onderzoekt niet alleen wat de thuisblijvers schreven over de gebeurtenissen tijdens het Rampjaar en hoe zij deze beoordeelden, maar zij laat ook zien hoe het dagelijks leven van de mensen uit de lagere sociale klassen eruitzag en werd beleefd.

Judith Brouwer is werkzaam bij Huygens ING’, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur. Zij studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie Historische Letterkunde. In 2013 promoveerde Judith aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over de nooit aangekomen post uit het Rampjaar 1672. Het proefschrift is als boek verschenen onder de titel ‘Levenstekens. Gekaapte brieven uit het Rampjaar 1672

Meer informatie vindt u op de website

Datum: 20 september 2022

Plaats: De Fransche School
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang lezing: 20.00 uur
De lezing is toegankelijk voor iedereen. Aanmelden is niet nodig.
Het kopje koffie of thee vooraf aan de lezing is gratis.