Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Leesgroep ‘Rampjaar 1672’

Op 29 september en 13 oktober organiseert Voet van Oudheusden onder leiding van Hans Saan een leesgroep over het boek ‘Rampjaar 1672. Hoe de republiek aan de ondergang ontsnaptevan Luc Panhuysen. Op 20 oktober zal de schrijver een lezing hierover verzorgen. Het voornemen is om voorafgaand daaraan een meet-and-greet met de schrijver te organiseren.

In deze moderne klassieker uit 2009, in 2022 geheel herzien, beschrijft Luc Panhuysen op indringende wijze de grootste crisis van de Gouden Eeuw. Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis gegrift als het Rampjaar. In dat jaar werd de Republiek overrompeld door een gecombineerde aanval van de Franse koning, de Engelse koning en de bisschoppen van Münster en Keulen. Sinds de Romeinen had Europa geen groter leger aanschouwd; het laatste uur voor de Republiek leek aangebroken. Hoe kwam het dat het land toch overleefde? Aan de hand van de belevenissen van het gezin Van Reede – een vader, een moeder en hun zoon – laat Panhuysen zien hoe de dagelijkse praktijk eruitzag, maar ook hoe de Republiek zichzelf opnieuw uitvond. De correspondentie van deze drie gezinsleden behoort tot de mooiste die uit de 17e eeuw is overgeleverd.

Luc Panhuysen (1962) publiceerde eerder minibiografieën over Jean-Jacques Rousseau en Lord Byron alsook ‘De Ware Vrijheid’ over de gebroeders De Wit. Zijn boek ‘Rampjaar 1672‘ is een moderne klassieker. Het is te verkrijgen bij de (lokale) boekhandel!

 

Aanmelden (verplicht!): aanmelden@voetvanoudheusden.nl
Plaats: Elisabeth Weeshuismuseum, de ruimte boven de kapel.

Tijdstip: 29 september, 13 en 20 oktober van 14.00- 16.00 uur

Afbeelding boven: Lodewijk XIV trekt bij het Tolhuis bij Lobith de Rijn over (12 juni 1672), door Adam Frans van der Meulen (Rijksmuseum, Amsterdam)