Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Excursie naar Druten 12 oktober 2021

Een bezoek aan het piepkleine museum (met een groot verhaal) KleiGoed en een rondwandeling van 3 km door Druten.

Middagexcursie op dinsdag 12 oktober 2021.
Aanmelden via: aanmelden@voetvanoudheusden.nl onder vermelding van aantal personen en Druten. De deelname is gratis. We gaan met eigen vervoer. Wanneer u plek over heeft in uw auto of wanneer u graag wilt meerijden met iemand, meld dat even bij de aanmelding. Mogelijk kunnen we een match maken.
We verzamelen in Druten om 13.30 uur.
Adres: Galerie “d’n Oostersteeg” de Ruijterstraat, om de hoek bij de Meester van Coothstaat, 2e pand.) Druten. Parkeren verderop in de de Ruijterstraat.

Pierre Cuypers

In 1875 werd de beroemde architect Pierre Cuypers gevraagd de nieuwe R.K. Kerk in Druten te ontwerpen, de H.H. Ewaldenkerk. Om kosten te besparen richtte het kerkbestuur in 1874 een eigen steenfabriek op om stenen te bakken voor de bouw van de kerk. Na voltooiing van de kerk namen twee kerkbestuurders de steenfabriek over: notaris Dericks en pannenbakker Geldens sloegen de handen ineen en legden de basis voor een legendarisch tijdperk. (1878-1978)
https://mijngelderland.nl/inhoud/canons/verhaal-tussen-maas-waal/een-steenfabriek-vanwege-de-kerk

Cuypers, meester van de negentiende-eeuwse neogotische architectuur, werkte in andere projecten met tegelwerk, muurornamenten en tegeltableaus van Dericks en Geldens. Voorbeelden zijn het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam, Slot Hubertus en het Muiderslot.
De fabriek werd een soort van werkplaats voor Cuypers. Druten heeft, ook als een soort van open showroom, veel stenen van de steenfabriek verwerkt. De Limburgse architect maakte op zijn beurt de naam van de fabriek uit het Land van Maas & Waal dan ook groot in de rest van Nederland.

Bezoek aan het museum

De stichting KleiGoed Maas en Waal heeft een museum vol geschiedenis en wetenswaardigheden. Klein, maar fijn. Voor de liefhebber. Die collectie bestaat onder andere uit originele mallen, oude keramieken, misbaksels, maar ook salarisstrookjes en een oude catalogus. Ook foto’s, originele aktes, documenten, persoonlijke brieven en oorkondes zijn hier te bezichtigen. ‘Sommige dingen vonden we hier in de grond, maar we kregen ook veel materiaal van oud-werknemers. En het staat wel model voor de steenfabrieken in het algemeen.’
Het is een klein museum, maar Adrie van Ringelenstein en Leo Adams hebben een groot verhaal. Met veel enthousiasme, kennis en informatie nemen ze de bezoekers mee in de wereld van de stenen.
Met beide heren kunt op 14 september al kennismaken tijdens de lezing over de Steenfabrieken in het theater de Fransche School.

Een wandeling met gids langs de monumenten van Dericks & Geldens.

In aansluiting op het museumbezoek maken we een kleine wandeling met gids door Druten. Tijdens deze wandeling kom je langs het voormalige fabrieksterrein, de fraaie rijk gedecoreerde villa’s, R.K. Kerk en monumenten, gebouwd met materialen van de voormalige steenfabriek. Afstand: circa 3 km.
De Stichting KLeiGoed Maas & Waal is een werkgroep van de Historische Vereniging Tweestromenland.
https://tweestromenland.com/
https://www.kleigoedmaasenwaal.nl/

Deelname aan activiteiten van Voet is op eigen risico.