Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

05 10 2021 De man die op Thorbecke moest passen
Bert Koene

Jan Nedermeijer van Rosenthal (27 maart 1792) werd geboren in Culemborg en was tweede van de acht kinderen van de Culemborgse regentendochter Louisa Bosch en de Pruisische edelman Heinrich van Rosenthal. Deze kwam hier terecht door inkwartiering in Culemborg, dat de status had van soeverein graafschap (Willem V). Heinrich van Rosenthal werd ingekwartierd bij de familie (mr. Hannibal) Bosch aan de Markt en zo geschiedde. De naamgeving Nedermeijer van Rosenthal is ook een apart iets. Bij de betere burgerij was het niet ongebruikelijk kinderen de namen van beide ouders te geven en in dit geval zelfs de namen van de familie. De zes zonen werden genoemd naar de verschillende geslachten in de familiegeschiedenis. Zo kreeg Jan bij de doop de namen Johan Theodorus Hendrik Nedermeijer, wat hem maakte tot J.Th. H. Nedermeijer van Rosenthal, voor goede bekenden Jan van Rosenthal. En zo is, de ons bekende verslaggever en presentator bij Nieuwsuur, Eelco Bosch (ridder) van Rosenthal, een direct familielid van ‘onze’ Jan.
Met andere en meer gedetailleerde wetenswaardigheden start het boek van Bert Koene “De man die op Thorbecke moest passen”.

Jan Nedermeijer van Rosenthal studeert rechten in Leiden, schrijft een proefschrift over de noodzaak van afschaffing van de Slavernij (1816), verhuist naar Arnhem en gaat de politiek in. Hij maakt de stap naar de Haagse politiek en daar speelt hij een belangrijke rol in de totstandkoming van de vernieuwde Grondwet van 1848. Hij werkt nauw samen, of tegen, met bekende Nederlanders zoals Donker Cortius en Thorbecke. Koene weet een zeer boeiend en gedetailleerd beeld te schetsen van hoe politiek, zeker in die dagen, in z’n werk gaat. Hoe de Grondwet vorm krijgt, hoe koning Willem III, eerder geen voorstander van de Grondwet, binnenboord gehaald wordt, hoe samenwerken en relaties maken wat wel en wat niet opgepakt wordt. De titel verwijst ook de relatie van Rosenthal – Thorbecke. De man van het overleg naast de man van de snoeiharde, strategische benaderingen. Dit alles in de nieuw te vormen democratie. Daarin volgt Koene Jan van Rosenthal en spaart hem niet. Daarnaast komt aan de orde dat Jan van Rosenthal al vanaf zijn 26e opgenomen is in de Gelderse Broederschap der Vrijmetselarij en niet te vergeten zijn visie op de Slavernij en zijn verdediging op zijn dissertatie. De nek uitgestoken, de tijd vooruit, pas in 1841 komt zijn werkstuk opnieuw onder de aandacht. Het was een man met gevoel voor sociaal maatschappelijke omstandigheden zoals armoede en gezondheid. Een man die het verdient om meer aandacht te krijgen
Kortom het belooft een boeiende avond te worden. Met veel inzichtgevende momenten en lijnen naar het heden.

Wilt u de schrijver ontmoeten? De Leesgroep heeft een greet-and-meet op de middag voorafgaand aan de lezing van 15-17 uur. Daar kunnen nog wel een paar mensen bij.
Even een mailtje naar aanmelden@voetvanoudheusden.nl onder vermelding van aantal en meeting Koene.
Aanmelden voor de lezing in niet verplicht, wel handig voor de organisatie.

Coronatoegangsbewijs in de vorm van de QR-code is wél verplicht.

Bij de Fransche School gelden strikte regels rond het Coronatoegangsbewijs voor entree van het theater.
Bij binnenkomst wordt gecheckt op QR-code gekoppeld aan uw identiteitsbewijs.
Deze QR-code kunt u verkrijgen via de CoronaCheck-app of de papieren versie via CoronaCheck.nl. inloggen met DigiD.
Andere bewijzen van vaccinatie worden niet geaccepteerd.
Graag op tijd aanwezig, omdat het checken tijd in beslag neemt.
Er wordt koffie en thee geserveerd voor de aanvang. Tijdens de pauze en na de lezing is de bar open.