Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

21 10 2021 Een golf van nieuwe inspiratie in de film
Constant Hoogenbosch

De filmcyclus van Voet en Theater De Fransche School in het najaar van 2021 wordt voorafgegaan door een lezing van Constant Hoogenbosch: ‘Een golf van nieuwe inspiratie’, een inleiding over de geschiedenis van de film na de Tweede Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog staat in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië een nieuwe generatie filmmakers op die het anders willen gaan aanpakken. De Franse ‘Nouvelle Vague’, het Italiaans ‘Neo-expressionisme’, de ‘British New Wave’: het zijn allemaal stromingen die met beide benen in samenleving staan maar dat wel op een heel eigen manier invullen. Het nieuwe filmprogramma begint met twee markante voorbeelden van deze bewegingen: Ladri di biciclette van Vittorio di Sica uit 1948 (31 oktober 2021) en A bout de souffle van Jean-Luc Godard uit 1960 (21 november 2021).

Drs. Constant Hoogenbosch (Nijmegen, 1967) studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de film-, televisie- en radiowereld zette Hoogenbosch in 2000 zijn eigen mediabedrijf ‘Movie Machine‘ op. Vanuit Movie Machine werkt hij in en buiten Nederland samen met filmhuizen, culturele centra, bedrijven en onderwijsinstellingen waar hij doceert over uiteenlopende onderwerpen uit de film- en mediawereld.

De lezing op donderdag 21 oktober wordt gegeven in Theater De Fransche School aan de Havendijk in Culemborg. aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30.