Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

14 09 2021 De steenfabrieken in Gelderland
Adrie van Ringelenstein

Een lezing, een museum en een fietstocht met als thema de Steenfabrieken. Centraal staat Druten. Geen Betuwe, maar het Land van Maas en Waal. Even met het pontje over bij Tiel of Dodewaard en je stapt van de Betuwe over naar het Land van Maas en Waal. Net als Culemborg gelegen aan een van de grote rivieren.
Langs al deze rivieren was het één grote concentratie van Steenfabrieken. In Druten verdient met name de toenmalige steen- en pannenfabriek Dericks en Geldens extra aandacht. Naast de productie van de gewone baksteen sprongen ze in op de behoefte van het glazuren van baksteen. Met de introductie van de nieuwe bouwstijl Jugendstil / Art Nouveau ontstond de behoeft aan geglazuurde bakstenen. Door het aanbrengen van een laagje metaalglazuur gaf men de baksteen een andere kleur. Jarenlang werden in hier complete muurornamenten en tegeltableaus vervaardigd voor beroemde bouwwerken in heel het land: Rijksmuseum, het Muiderslot, de Prinsenhof in Delft. En op de Wereldtentoonstelling in 1894 (Antwerpen) kreeg de fabriek een gouden medaille voor haar geglazuurde bakstenen.

Lezing
Na de ALV op 21 september komt Adrie van Ringelenstein, actief in de stichting KleiGoed Maas en Waal uit Druten, vanaf 20.15 een lezing geven over de steenfabrieken in Gelderland. In verband met Corona graag aanmelden@voetvanoudheusden.nl

Excursie op een later tijdstip
De stichting heeft ook een museum vol geschiedenis en wetenswaardigheden. Klein, maar fijn. Voor de liefhebber. Die collectie bestaat onder andere uit originele mallen, oude keramieken, misbaksels, maar ook salarisstrookjes en een oude catalogus. ‘Sommige dingen vonden we hier in de grond, maar we kregen ook veel materiaal van oud-werknemers. En het staat wel model voor de steenfabrieken in het algemeen. We kunnen dit museum in kleine groepjes bezoeken. Hoe we dat regelen hoort u nog.
Een wandeling met gids door Druten, waar nog veel te zien is van deze geschiedenis behoort ook tot de mogelijkheden.
Website: www.kleigoedmaasenwaal.nl
Facebook: Stichting KLeiGoed Maas en waal

De Fietstocht
Dit alles sluit weer aan bij de fietstocht die Voet van Oudheusden voor dit najaar heeft uitgezet. Deze voert ons langs de (voormalige) steenfabrieken rond Culemborg. Nadere informatie hier.

Belangstelling? Houd de agenda op de website in de gaten.