Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

14 09 2021 De steenfabrieken in Gelderland
Adrie van Ringelenstein en Leo Adams

In aansluiting op de ALV van 14 september komen Adrie van Ringelenstein en Leo Adams, actief in de stichting KleiGoed Maas en Waal uit Druten, een lezing houden over de steenfabrieken in Gelderland.
NB Corona informatie onder di bericht.

De Steenfabrieken
Bij de rivieren horen van oudsher steenfabrieken. Aan de oevers is niet alleen de grondstof klei te vinden, het water is eeuwenlang de transportweg naar de afnemers geweest. De steenfabrieken hadden een grote invloed op de werkgelegenheid in de regio. Omstreeks 1850 waren er in heel Gelderland meer dan 120 steenfabrieken waar ongeveer 4200 mensen werkten. Ook langs de Neder-Rijn en Lek tussen Rhenen en Vianen stonden een groot aantal steenfabrieken, zo rond 1900 waren aan weerszijden van de rivier zo’n vijftien fabrieken in volle productie. In de tweede helft van de 20e eeuw is een groot aantal bedrijven gesloten en in verval geraakt.
Er is veel te vertellen over steenfabrieken en het zware werk voor een laag loon. De arbeiders wonen in kleine huisjes direct naast de fabriek en het hele gezin helpt mee bij het maken van de stenen. Het maken van de bakstenen gebeurt in die tijd handmatig. Tegenwoordig is het productieproces voor een groot deel gemechaniseerd, zodat de fabrieken meer stenen met minder arbeidskrachten kunnen produceren.

In Druten verdient met name de toenmalige steen- en pannenfabriek Dericks en Geldens extra aandacht. Naast de productie van de gewone baksteen sprongen ze in op de behoefte van het glazuren van baksteen. Met de introductie van de nieuwe bouwstijl Jugendstil/Art Nouveau ontstond de behoefte aan geglazuurde bakstenen. Door het aanbrengen van een laagje metaalglazuur gaf men de baksteen een andere kleur. Jarenlang werden in hier complete muurornamenten en tegeltableaus vervaardigd voor beroemde bouwwerken in heel het land: Rijksmuseum, het Muiderslot, de Prinsenhof in Delft. En op de Wereldtentoonstelling in 1894 (Antwerpen) kreeg de fabriek een gouden medaille voor haar geglazuurde bakstenen.
Adrie van Ringelenstein is geboren en getogen op de Steenfabriek, heeft gewerkt met stenen en is nu vrijwilliger bij stichting KleiGoed. “M’n leven lang tussen de stenen.”
Leo Adams, ook actief bij de stichting, en zijn vrouw Ingrid, wonen in een van de nog bestaande huisjes behorende bij de steenfabriek Dericks en Geldens. Mede daardoor is de interesse in stenen ontstaan Achter hun huis hebben ze een atelier en ruimte beschikbaar gesteld aan het museum KleiGoed.
In verband met Corona graag aanmelden@voetvanoudheusden.nl onder vermelding van aantal personen en Lezing Steenfabrieken

De Fietstocht
Dit alles sluit weer aan bij de fietstocht die Voet van Oudheusden voor dit najaar heeft uitgezet. Deze voert ons langs de (voormalige) steenfabrieken rond Culemborg. Lees verder hier.

Excursie naar Druten
Op 12 en mogelijk 21 oktober wordt een kleine excursie naar Druten georganiseerd. Museum bezoek en wandeling lees verder hier.

 

 

CORONA informatie per 20 augustus van de Fransche School

Beste theater- en filmliefhebbers,

Het ei is gelegd: naar aanleiding van de persconferentie gaan we werken met een zogenaamde corona-check vanaf 1 september. Hiermee kunnen we weer twee derde van onze zaalcapaciteit gebruiken.

U moet een identiteitsbewijs tonen en u moet een CoronaCheck app hebben. Gegevens daarover vindt u hier.
U kunt daarmee via CoronaCheck app de QR Code tonen.

Die code tonen kan ook via de papieren versie. Deze kunt u aanvragen via CoronaCheck.nl > Papieren bewijs > inloggen met DigiD.
Het aanvragen is niet moeilijk, moet wél met DigiD. U kunt dan het PDF bestand uitprinten. En eenmaal in bezit verder ook als toegangsbewijs te gebruiken.