Begraafplaats Tiel

Voet’ is zaterdag 24 september 2016 op excursie geweest naar twee begraafplaatsen in Tiel. Begraafplaats ‘Ter Navolging’ aldaar wordt door de gelijknamige stichting onderhouden. Deze stichting is genomineerd voor de Gouden Roos. Als u deelgenomen hebt aan deze  excursie weet u dat deze nominatie zeker terecht is. U kunt uw stem uitbrengen om de stichting deze prijs toegekend te doen krijgen.

Joodse begraafplaats genomineerd voor Gouden Roos
Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden een Toekomst te geven. Om dit kracht bij te zetten stelt Erfgoed Gelderland vanaf dit jaar een tweejaarlijkse erfgoedprijs in: de Gouden Gelderse Roos.


De stichting Ter Navolging is door de Gelderse Roos genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos om haar inzet voor de Joodse Begraafplaats aan de Voor de Kijkuit in Tiel.
Enkele jaren geleden heeft de stichting Ter Navolging niet alleen het onderhoud van de begraafplaats Ter Navolging, maar ook de Tielse Joodse Begraafplaats van de gemeente Tiel overgenomen. Beide begraafplaatsen zien er aanzienlijk beter uit dan enkele jaren geleden.
 
Opknapbeurt.
De stichting is genomineerd om haar bemoeienis met de Joodse begraafplaats. Vele braamstruiken op de begraafplaats zijn verdwenen. De muren worden binnenkort opgeknapt, evenals het Metaheerhuisje. Daarna wordt er  een tentoonstelling over het voormalige Joodse leven in Tiel ingericht . Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Joodse begraafplaats uitgebreid werd.
Momenteel worden door vrijwilligers honderden uren geïnvesteerd in het verzamelen van en vervolgens maken van vele honderden scans van afbeeldingen, foto’s, krantenartikelen en documenten die betrekking hebben op het Joodse leven in het Tiel van toen.
 
Film
De eerste resultaten worden provisorisch getoond op Open Monumentendag 2017 (zondag, 10 september). Daarnaast worden tal van objecten verzameld, in bruikleen verkregen en/of waar nodig gekocht om informatie te kunnen geven aan scholieren over de Joodse begraafplaats en het Joodse leven in Tiel van weleer.
Na de renovatie zullen de afbeeldingen en objecten worden opgenomen in een semipermanente opstelling. Semipermanent omdat de begraafplaats nog in gebruik is. Ook zal een film kunnen worden vertoond over “de Andere familie Frank” uit Lienden, indertijd lid van de Joodse gemeente in Tiel.
In het verlengde daarvan heeft de stichting, met particulier geld, het uit 1950 daterende oorlogsmonument op de Joodse begraafplaats hersteld, per graf gegevens samengesteld (afbeelding, technische staat, nadere informatie over wie er ligt inclusief woonplaats, straat, beroep, gezinssamenstelling enzovoort) en het onderhoud van de grafmonumenten op zich genomen.
Iedereen wordt gevraagd om de stichting Ter Navolg te steunen en hun stem op die stichting uit te brengen.

Wilt u meer weten over deze stichting, klik dan op www.ternavolgingtiel.nl